Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Barszcz czerwony na wołowinie

Składniki:
  • 30 dag mięsa wołowego
  • 40 dag buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz
Mięso umyj, warzywa obierz, opłucz, zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj z nich wywar.

Obrane buraki umyj, pokrój na cienkie paseczki, skrop sokiem cytrynowym, podlej wodą i - dodawszy masło i sól - poddaj duszeniu przez 15 minut. Następnie wlej do nich wywar oraz kwas burakowy i razem jednorazowo zagotuj. Po zdjęciu z ognia i odstaw garnek na bok na 30 minut.

Przed podaniem przecedź barszcz przez sito, dopraw cukrem, solą i pieprzem i podgrzej do momentu wrzenia, ale - uwaga! - nie gotuj, bo straci kolor i smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...