- tarta:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- nadzienie:
- 25 dag mrożonego szpinaku
- 25 dag niekwaśnego twarogu (gęstej śmietany)
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 dag startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
- 2 łyżki masła gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wyrób i lekko podpiecz ciasto, a następnie wyłóż na nie przygotowane nadzienie. Całość posyp z wierzchu resztą sera i obłóż kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 min.
Masę szpinakową można zrobić bez żółtego sera, a tylko posypać nim wierzch tarty, chociaż i to nie jest konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz