Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji:
    tarta:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
    nadzienie:
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag niekwaśnego twarogu (gęstej śmietany)
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 dag startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
  • 2 łyżki masła gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Rozmrożony szpinak wymieszaj z twarogiem, jajami, mąką i połową żółtego sera. Uzyskaną masę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wyrób i lekko podpiecz ciasto, a następnie wyłóż na nie przygotowane nadzienie. Całość posyp z wierzchu resztą sera i obłóż kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 min.

Masę szpinakową można zrobić bez żółtego sera, a tylko posypać nim wierzch tarty, chociaż i to nie jest konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...