Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta z salami

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
    farsz:
  • 15 dag pikantnego salami lub kiełbasy cygańskiej
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 1 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 jaja
  • 2-3 pomidory
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki. Salami (kiełbasę) i ser pokrój w drobną kostkę i razem wymieszaj. Koperek posiekaj, a ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę. Jaja rozbełtaj, połącz ze śmietaną, przypraw koperkiem, gałką muszkatołową i solą.

Formę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą i wylep rozwałkowanym ciastem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut.

Na zapieczonym placku ułóż warstwę salami z serem, na niej plasterki pomidorów, a całość zalej przygotowanym sosem. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...