Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta z truskawkami

Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 50 dag truskawek
  • 10 dag galaretki o smaku truskawkowym
Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany i szczypty soli zagnieć ciasto, po czym włóż na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wyłóż nim formę na tartę i nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudź i nie wyjmując z formy posmaruj dno i ścianki tarty dżemem.

Truskawki opłucz, osusz i ułóż na dżemie. Potem rozpuść galaretkę i zanim się zetnie, polej nią truskawki. Całość wstaw na pewien czas do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...