Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta z pomidorami i ziołami

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2-3 jaja
  • sól
    nadzienie:
  • 1 kg pomidorów
  • 3 duże cebule (30 dag)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 1/2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
    do przybrania:
  • ok. 40 oliwek bez pestek
Przygotuj ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na 1 godzinę do lodówki.

Następnie z ciasta uformuj 3-4 krążki średnicy 18-20 cm i grubości 1 cm. Upiecz je w ciągu 8-10 minut na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotuj nadzienie: cebule i czosnek obierz, posiekaj i przesmaż na oleju, tak aby cebula była miękka i przezroczysta, ale nie zrumieniona. Pomidory sparz, obierz ze skórek, pokrój na ćwiartki lub ósemki, oczyść z pestek i dodaj do cebuli wraz z przyprawami. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Duszenie powinno trwać 45 minut, należy też całość co jakiś czas mieszać.

Podpieczone placki posmaruj nadzieniem, pokrop oliwą, posyp natką i wstaw na 15-20 minut do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...