- ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag masła lub margaryny
- 2-3 jaja
- sól
- nadzienie:
- 1 kg pomidorów
- 3 duże cebule (30 dag)
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
- 1 1/2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- do przybrania:
- ok. 40 oliwek bez pestek
Następnie z ciasta uformuj 3-4 krążki średnicy 18-20 cm i grubości 1 cm. Upiecz je w ciągu 8-10 minut na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotuj nadzienie: cebule i czosnek obierz, posiekaj i przesmaż na oleju, tak aby cebula była miękka i przezroczysta, ale nie zrumieniona. Pomidory sparz, obierz ze skórek, pokrój na ćwiartki lub ósemki, oczyść z pestek i dodaj do cebuli wraz z przyprawami. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Duszenie powinno trwać 45 minut, należy też całość co jakiś czas mieszać.
Podpieczone placki posmaruj nadzieniem, pokrop oliwą, posyp natką i wstaw na 15-20 minut do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz