- ciasto:
- 25 dag mąki
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- tłuszcz do formy
- sól
- nadzienie:
- 15 dag mielonej wołowiny
- 15 dag mielonej wieprzowiny
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mleka
- 20 dag śmietany
- 1 jajo
- 2 gałązki bazylii
- pieprz
Teraz przygotuj nadzienie: cebule obierz, podziel na pół i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż zbrązowieje. Na koniec włóż pieczarki i smaż jeszcze minutę.
Nadzienie przypraw pieprzem, po czym odstaw do ostudzenia. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem, przypraw solą i pieprzem.
Formę posmaruj tłuszczem i dokładnie wylep ją uprzednio przygotowanym ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 200°C.
Na podpieczone ciasto wyłóż mięso, następnie polej całość śmietaną wymieszaną z jajkiem i mlekiem. Na wierzchu ułóż połowę listków bazylii. Piecz 40-50 minut w temperaturze 220°C. Tartę udekoruj pozostałymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz