Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta na sposób wiejski

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do formy
  • sól
    nadzienie:
  • 15 dag mielonej wołowiny
  • 15 dag mielonej wieprzowiny
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 20 dag śmietany
  • 1 jajo
  • 2 gałązki bazylii
  • pieprz
Zacznij od upieczenia ciasta: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pół łyżeczki soli, natkę, wiórki masła i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Teraz przygotuj nadzienie: cebule obierz, podziel na pół i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż zbrązowieje. Na koniec włóż pieczarki i smaż jeszcze minutę.

Nadzienie przypraw pieprzem, po czym odstaw do ostudzenia. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem, przypraw solą i pieprzem.

Formę posmaruj tłuszczem i dokładnie wylep ją uprzednio przygotowanym ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 200°C.

Na podpieczone ciasto wyłóż mięso, następnie polej całość śmietaną wymieszaną z jajkiem i mlekiem. Na wierzchu ułóż połowę listków bazylii. Piecz 40-50 minut w temperaturze 220°C. Tartę udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...