Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta owocowa

Składniki na 6 porcji:
  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 2/3 filiżanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 2 łyżki posiekanego imbiru kandyzowanego
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 owoce kiwi
  • 1/4 l borówek amerykańskich
  • 1/4 l mrożonej czarnej porzeczki
Z mąki pszennej, imbiru, margaryny i 1-2 łyżek wody zagnieć ciasto. Włóż je potem do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj, ułóż na blasze o wymiarach 25 x 33 cm. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

Zmiksuj filiżankę truskawek, zagotuj je z cukrem i mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 3/4 szklanki wody. Tak przygotowany kisiel ostudź i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu ułóż resztę rozmrożonych owoców.

Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...