Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Tarta pomidorowo-serowa

Składniki na 6 porcji:
  • 70 dag czerstwego chleba i bułek
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1 1/2 szklanki mleka lub 12-proc. śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub pół łyżeczki suszonej
  • sól
  • mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
  • 1 1/2 łyżki masła
Obrany ze skóry chleb i bułki pokrój w grubą kostkę (chleb może być jasny i ciemny). Pomidory sparz i obierz je ze skórki. Obrany czosnek drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj mleko z jajami, musztardą, solą i czosnkiem.

Okrągłą formę grubo wysmaruj masłem, wyłóż pokrojonym chlebem i skrop stopionym masłem. Całość lekko ugnieć, po czym posyp bazylią i przykryj plastrami pomidorów. Dopraw lekko solą, żółtym serem i papryką. Teraz polej ciasto przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C). Piecz około 40 minut.

Podawaj na gorąco, z surówkami lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...