- 70 dag czerstwego chleba i bułek
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- 3 duże mięsiste pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 1/2 szklanki mleka lub 12-proc. śmietany
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub pół łyżeczki suszonej
- sól
- mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
- 1 1/2 łyżki masła
Okrągłą formę grubo wysmaruj masłem, wyłóż pokrojonym chlebem i skrop stopionym masłem. Całość lekko ugnieć, po czym posyp bazylią i przykryj plastrami pomidorów. Dopraw lekko solą, żółtym serem i papryką. Teraz polej ciasto przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C). Piecz około 40 minut.
Podawaj na gorąco, z surówkami lub zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz