Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Tajska z kurczaka

Składniki:
  • 60 dkg piersi z kurczaka
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki rosołu w proszku
  • 2 gwizdki anyżu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 3 ziarna kardamonu
  • 3 cm kawałek cynamonu
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rosół w proszku i 1 łyżkę wody, utrzeć na gładką masę. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pastę z rosołu w proszku, chwilkę poddusić. Piersi kurczaka pokroić w słupki, dodać do garnka, podlać szklanką wody i gotować powoli aż mięso zmięknie. Dodać mleko kokosowe, przyprawić solą i nadal powoli gotować. Dodać papryczki chili i pozostałe przyprawy. Chwile pogotować i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Uwaga: zupa ma bardzo intensywny korzenny zapach można więc ograniczyć ilość przypraw zależnie od upodobań smakowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...