Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Zupa z cukinii

Składniki:
  • 50 dag młodych owoców cukinii
  • 2 szklanki intensywnego wywaru z warzyw mieszanych
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • trzy czwarte szklanki śmietany
  • 6 ? 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić i włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody, gotować. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do gotujących się ziemniaków, ugotować do miękkości. Cukinię umyć, odkroić nasadę szypułki i resztki dna kwiatowego, pokroić na kawałki, włożyć do osolonego wywaru z warzyw z dodatkiem pół łyżki masła. Ugotować do miękkości ( około 10 minut ). Ugotowaną cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę, podgrzać, wzbogacić dodatkiem pozostawionego masła, wymieszać z zieleniną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...