Składniki:
- 50 dag młodych owoców cukinii
- 2 szklanki intensywnego wywaru z warzyw mieszanych
- 30 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- trzy czwarte szklanki śmietany
- 6 ? 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić i włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody, gotować. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do gotujących się ziemniaków, ugotować do miękkości. Cukinię umyć, odkroić nasadę szypułki i resztki dna kwiatowego, pokroić na kawałki, włożyć do osolonego wywaru z warzyw z dodatkiem pół łyżki masła. Ugotować do miękkości ( około 10 minut ). Ugotowaną cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę, podgrzać, wzbogacić dodatkiem pozostawionego masła, wymieszać z zieleniną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz