- 4 sznycle wieprzowe z karkówki (bez kości, po 150 g)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 5 dag przerośniętego boczku
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
Wymieszaj mąkę z papryką. Obtocz w niej sznycle, a następnie ułóż je na ażurowej podstawce, aby warstwa mąki nieco obeschła.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż boczek i cebulę, potem zdejmij je z patelni i odstaw. Na pozostałym tłuszczu smaż sznycle, z każdej strony przez 2-3 minuty na ciemnozłoto, potem smaż je na małym ogniu 4 minuty z każdej strony. Podsmażoną cebulę i boczek jeszcze raz podgrzej.
Sznycle doskonale smakują z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz