Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Sznycle po czesku

Składniki:
  • 4 sznycle wieprzowe z karkówki (bez kości, po 150 g)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 5 dag przerośniętego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
Na początku przygotuj mięso: umyj je, osusz ściereczką i równomiernie rozgnieć pięścią. Odetnij tłuste brzegi i błony. Przygotowane sznycle posmaruj cienką warstwą musztardy.

Wymieszaj mąkę z papryką. Obtocz w niej sznycle, a następnie ułóż je na ażurowej podstawce, aby warstwa mąki nieco obeschła.

Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż boczek i cebulę, potem zdejmij je z patelni i odstaw. Na pozostałym tłuszczu smaż sznycle, z każdej strony przez 2-3 minuty na ciemnozłoto, potem smaż je na małym ogniu 4 minuty z każdej strony. Podsmażoną cebulę i boczek jeszcze raz podgrzej.

Sznycle doskonale smakują z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...