Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Sznycel serowy

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag żółtego sera
  • 1 jajo
  • 8 dag tartej bułki lub panierki
  • 20 dag małych marchewek
  • 20 dag brukselki
  • 20 dag szparagów (z puszki)
  • 20 dag brokułów
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1 małe opakowanie sosu holenderskiego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Pokrój ser na cztery plastry. Na talerzu roztrzep jajo. Plasterki sera obtaczaj w jaju, a następnie w bułce tartej. Panierkę przyciśnij palcami, żeby ściśle przylegała do sera.

Teraz przygotuj warzywa: marchewki obierz i opłucz. Brukselkę oczyść z uszkodzonych listków i starannie opłucz. Szparagi dokładnie osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły oczyść, opłucz i podziel na różyczki.

Rozgrzej masło, dodaj jarzyny i wszystko razem duś pod przykryciem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Przygotuj sos holenderski (według przepisu na opakowaniu). Ser w panierce usmaż na oleju na kolor złotobrązowy i razem z warzywami ułóż na talerzach. Polej sosem.
Przed podaniem udekoruj cząstkami pomidora, natką pietruszki i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...