- 2 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 10 dag słoniny
- 1 szklanka rosołu z kury instant
- sól
- marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 liście laurowe
- po 2 gałązki natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku
- 2 ząbki czosnku
- nadzienie:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajo
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Mięso umyj, osusz, zalej ciepłą marynatą i odstaw na 2 godziny (po godzinie przewróć na drugą stronę).
Przygotuj nadzienie: czosnek obierz i posiekaj. Bułkę tartą wymieszaj z żółtkiem, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz i sól. Z białka ubij sztywną pianę, dodaj ją porcjami do nadzienia i delikatnie wymieszaj.
Mięso osącz z marynaty (marynatę zachowaj) i odpowiednio nacinając oraz rozbijając tłuczkiem, uformuj z mięsa cienki prostokątny płat. Następnie posmaruj mięso nadzieniem, zroluj je i owiń białą bawełnianą nicią. Końce rolady zaszyj.
Słoninę pokrój w kostkę, włóż ją do garnka, a potem włóż zrolowaną szynkę. Zagotuj marynatę i zalej nią mięso. Duś roladę na małym ogniu do miękkości (1,5- 2 godzin), co pewien czas podlewając rosołem z kury. Gotowe mięso wyjmij z sosu (nie zapomnij o usunięciu nici). Roladę pokrój w plastry.
Podawaj polaną sosem, z piure ziemniaczanym i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz