Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Szynka nadziewana po francusku

Składniki na 10 porcji:
  • 2 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 10 dag słoniny
  • 1 szklanka rosołu z kury instant
  • sól
    marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • po 2 gałązki natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku
  • 2 ząbki czosnku
    nadzienie:
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotuj marynatę: czosnek obierz i grubo posiekaj. Rozmaryn, tymianek oraz natkę pietruszki opłucz i zwiąż z liśćmi laurowymi białą bawełnianą nicią. Razem z czosnkiem włóż do wina i zagotuj, a następnie nieco przestudź.

Mięso umyj, osusz, zalej ciepłą marynatą i odstaw na 2 godziny (po godzinie przewróć na drugą stronę).

Przygotuj nadzienie: czosnek obierz i posiekaj. Bułkę tartą wymieszaj z żółtkiem, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz i sól. Z białka ubij sztywną pianę, dodaj ją porcjami do nadzienia i delikatnie wymieszaj.

Mięso osącz z marynaty (marynatę zachowaj) i odpowiednio nacinając oraz rozbijając tłuczkiem, uformuj z mięsa cienki prostokątny płat. Następnie posmaruj mięso nadzieniem, zroluj je i owiń białą bawełnianą nicią. Końce rolady zaszyj.

Słoninę pokrój w kostkę, włóż ją do garnka, a potem włóż zrolowaną szynkę. Zagotuj marynatę i zalej nią mięso. Duś roladę na małym ogniu do miękkości (1,5- 2 godzin), co pewien czas podlewając rosołem z kury. Gotowe mięso wyjmij z sosu (nie zapomnij o usunięciu nici). Roladę pokrój w plastry.

Podawaj polaną sosem, z piure ziemniaczanym i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...