Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ozory w galarecie

Składniki:
  • 3 ozory wieprzowe
  • 2 nóżki cielęce
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • dla każdego porcja sosu tatarskiego
  • pieczywo
Oczyszczone nóżki podziel, opłucz i zalej 6 szklankami zimnej wody. Dołóż obraną włoszczyznę i cebulę, liście laurowe i całość pogotuj pod przykryciem przez 2 godziny. Następnie odcedź wywar i do wrzącego, wrzuć wyszorowane ozorki, posól i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjęte z wywaru ozorki ostudź, obierz ze skóry i pokrój na skośne plastry, które następnie ułóż na półmisku tak, by nachodziły na siebie. Przybierz je ćwiartkami pomidorów i groszkiem, zalej schłodzonym wywarem z nóżek (powinno go być dwie szklanki) i wstaw do lodówki, by galaretka stężała.

Podawaj z sosem tatarskim i z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...