W kuchni jugosłowiańskiej to podłużne wałeczki lub roladki wykonane z mielonego mięsa. Robi się z co najmniej dwóch gatunków mięsa, przy czym wskazane jest, aby jednym z nich była baranina.
Najlepiej wziąć po dwie części wołowiny i wieprzowiny oraz jedną cześć baraniny. Mięso i cebulę (wystarczy jedna średniej wielkości na każdy kilogram mięsa) dwukrotnie zmiel, dopraw pieprzem, solą, roztartym ząbkiem czosnku (do baraniny weź więcej czosnku). Jeśli skropisz je bardzo zimną, najlepiej lodowatą wodą i będziesz starannie wyrabiać około 10 minut, to roladki w czasie pieczenia nie będą się rozpadać. Możesz też odstawić mięso na godzinę - dwie do lodówki, aby stężało, i dopiero potem formować z niego wałeczki długości wskazującego palca.
Cevapcici, oprócz kształtu tym różni się od naszych mielonych, że nie ma w nich ani bułki, ani jaja, nie obtacza się ich też w tartej bułce. Tylko mięso z cebulą i przyprawami. Piecze się je na ruszcie 15 minut, 2-3 razy obracając. Na jedną porcję przeznacza się zwykle od 6 do 8 wałeczków.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz