Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Brokuły w cieście z czosnkowym sosem

Składniki na 4 porcje:
  • 2 główki brokułów
  • 1/2 l oleju
  • mielona papryka (ostra lub słodka)
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
    sos:
  • 1/2 litra naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Na początku opłucz i podziel na różyczki brokuły. Wrzuć je na kilka minut do osolonego wrzątku, potem odcedź. Mąkę zmiksuj z jajkami i piwem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wstaw na godzinę do lodówki.

Przygotuj sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jogurt dokładnie wymieszaj z majonezem. Dodaj czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

W szerokim rondelku rozgrzej olej. Różyczki brokułów maczaj najpierw w cieście, a następnie wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż ze wszystkich strona na złoty kolor i dokładnie osącz.

Brokuły podawaj z czosnkowym sosem, lekko oprószone mieloną papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...