- 2 główki brokułów
- 1/2 l oleju
- mielona papryka (ostra lub słodka)
- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sos:
- 1/2 litra naturalnego jogurtu
- 4 łyżki majonezu sałatkowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotuj sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jogurt dokładnie wymieszaj z majonezem. Dodaj czosnek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
W szerokim rondelku rozgrzej olej. Różyczki brokułów maczaj najpierw w cieście, a następnie wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż ze wszystkich strona na złoty kolor i dokładnie osącz.
Brokuły podawaj z czosnkowym sosem, lekko oprószone mieloną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz