Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Szczawiowa z jajem

Składniki:
  • duży pęczek szczawiu
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • 1/2 szklanka śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka masła
  • grzanki z bułki
  • koperek

Sposób przyrządzenia:
Szczaw przebrać, przemyć, włożyć do rondla, poddusić na maśle, dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Przetrzeć przez durszlak. Do wywaru mięsnego dodać szczaw, gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Jajka podzielić, zalać zupą, dodać grzanki, obficie posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...