Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Świeże warzywa z dipami

Składniki na 4 porcje:
  • 3 marchewki
  • 2 ogórki
  • 1 kalafior
  • 2 papryki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 kalarepka
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 30 dag naturalnego, gładkiego twarożku
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu
Do szklanego naczynia włóż obrane, oczyszczone i (ewentualnie) pokrojone w kawałki warzywa: marchewki, ogórki, kalafior, papryki, łodygi selera naciowego, kalarepkę.

Ćwierć kostki bulionu warzywnego rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Twarożek utrzyj z jogurtem i podziel na 3 części. Do jednej dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki, do drugiej curry i ostrą paprykę, a do trzeciej części wlej bulion. Każdy dip dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Pokrojone warzywa ułóż na półmisku i maczaj w dipach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...