Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Jarzynka z sosem

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg porów
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 1/2 cebuli
  • bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz
Pory przekrój wzdłuż, oczyść i umyj, po czym pokrój na kawałki szerokości 5 cm. Obsmaż na oleju. Wlej bulion warzywny, przykryj i duś około 7 minut.

Cebulę posiekaj. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na kawałki. Następnie włóż do rondla cebulę i pomidory, całość oprósz oregano, tymiankiem i bazylią, duś 5 minut. Na końcu dodaj gorgonzolę, wymieszaj i gotuj, aż ser się rozpuści. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Na półmisek wyjmij pory, polej je sosem i udekoruj listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...