- 45 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 5 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 25 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 25 dag cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
Miód zagotuj z resztą cukru. Wymieszaj z połową śmietany i płatkami migdałowymi. Rozsmaruj na cieście. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
Teraz namocz w zimnej wodzie żelatynę. Budyń waniliowy przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z żelatyną. Całość schłodź i wymieszaj z ubitą resztą śmietany. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż waniliowym kremem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Jeśli chcesz, by krem był słodszy, do ubijanej śmietany dodaj łyżkę cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz