Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Migdałowy placek z waniliowym kremem

Składniki na 16 porcji:
  • 45 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 25 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 25 dag cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, potem dodaj do nich 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj resztę mąki, żółtka, sól i rozpuszczone masło. Ciasto starannie zagnieć i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj i rozłóż na natłuszczonej blasze.

Miód zagotuj z resztą cukru. Wymieszaj z połową śmietany i płatkami migdałowymi. Rozsmaruj na cieście. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.

Teraz namocz w zimnej wodzie żelatynę. Budyń waniliowy przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z żelatyną. Całość schłodź i wymieszaj z ubitą resztą śmietany. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż waniliowym kremem. Odstaw na godzinę do lodówki.

Jeśli chcesz, by krem był słodszy, do ubijanej śmietany dodaj łyżkę cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...