Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Klopsiki na przekąskę

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść kaparów
  • majeranek
  • rzeżucha
  • olej
  • sól
  • pieprz
Do mielonego mięsa wbij jajko, dodaj mąkę ziemniaczaną i opłukane z zalewy kapary. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, po czym wyrób na gładką masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Jajka gotuj w osolonym wrzątku 5 minut. Ostudź pod zimną bieżącą wodą. Obierz. Każde jajko oblep masą mięsną i posmaruj olejem. Ułóż na wysmarowanej olejem blasze i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. W połowie pieczenia klopsiki odwróć. Podawaj udekorowane rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...