Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wieprzowy gulasz

Składniki na 4 porcje:
  • 90 dag łopatki
  • 2 duże cebule
  • 60 ml oleju lub smalcu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek skórki słoniny
  • sól
Przygotuj mięso: umyj je, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekaj.

Na rozgrzanym oleju zeszklij następnie cebulę i czosnek. Potem dodaj paprykę w proszku i dolej 1-2 łyżki wody.

Posolone mięso włóż do garnka, dodaj skórkę słoniny, chwilę smaż, po czym zalej taką ilością wody, aby ledwo przykrywała mięso. Garnek przykryj i duś gulasz na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem dosyp jeszcze trochę mielonej papryki, aby ożywić kolor i smak potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...