- 1/2 kg truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina
- 3 szklanki kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 krążek biszkoptowy (kakaowy)
Pozostałą żelatynę namocz. Truskawki umyj, odszypułkuj, kilka najładniejszych odłóż, a resztę zmiksuj z sokiem cytrynowym i resztą cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach gorącej wody, a potem wymieszaj z truskawkami.
Teraz ubij szklankę kremówki. Bitą śmietanę wymieszaj z truskawkami. Krem przełóż do tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Resztę kremówki ubij. Bitą śmietanę nałóż do szprycy z końcówką gwiazdkową i wyciśnij fantazyjnie na tort. Tort udekoruj odłożonymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz