Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Piankowy torcik

Składniki na 10 porcji:
  • 1/2 kg truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 3 szklanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 krążek biszkoptowy (kakaowy)
Namocz w wodzie połowę żelatyny, a gdy nasiąknie, rozpuść ją w podgrzanym winie i odstaw w chłodne miejsce. Teraz ubij na sztywno cukier waniliowy, połowę cukru pudru i półtorej szklanki kremówki. Ubitą masę wymieszaj z żelatyną. W tortownicy połóż krążek biszkoptowy, rozsmaruj na nim przygotowany krem, wstaw do lodówki.

Pozostałą żelatynę namocz. Truskawki umyj, odszypułkuj, kilka najładniejszych odłóż, a resztę zmiksuj z sokiem cytrynowym i resztą cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach gorącej wody, a potem wymieszaj z truskawkami.

Teraz ubij szklankę kremówki. Bitą śmietanę wymieszaj z truskawkami. Krem przełóż do tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Resztę kremówki ubij. Bitą śmietanę nałóż do szprycy z końcówką gwiazdkową i wyciśnij fantazyjnie na tort. Tort udekoruj odłożonymi truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...