Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Świątecznik

Składniki:
    po 30 dag: mąki i cukru
  • 6 jaj
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 kg średnich jabłek
    krem:
  • 1/2 litra śmietanki kremowej lub tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
    do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • suszone morele
Masło, cukier i żółtka utrzyj na jednolitą puszystą masę, a z białek ubij sztywną pianę.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do masy maślano-jajecznej i delikatnie połącz z pianą.

Do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem i kakao, po czym wyłóż na białe ciasto. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, teraz poukładaj je na cieście. Brytfannę wstaw do gorącego piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i po dodaniu soku z cytryny rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj go polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz suszonymi morelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...