- po 30 dag: mąki i cukru
- 6 jaj
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 kg średnich jabłek
- krem:
- 1/2 litra śmietanki kremowej lub tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa
- suszone morele
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do masy maślano-jajecznej i delikatnie połącz z pianą.
Do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem i kakao, po czym wyłóż na białe ciasto. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, teraz poukładaj je na cieście. Brytfannę wstaw do gorącego piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i po dodaniu soku z cytryny rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj go polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz suszonymi morelami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz