Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pępek kobiecy

Ciasteczka tureckie
    Składniki na 10 porcji:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jaja
  • 4 1/2 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • 2 szklanki oliwy
Zagotuj cukier w litrze wody, w trakcie gotowania usuwając szumowiny. Do gęstniejącego lukru dodaj sok z cytryny (ćwierć szklanki) i - ciągle mieszając - potrzymaj na ogniu kilka minut.

Następnie zagotuj dwie szklanki wody z masłem i - zmniejszając stopniowo ogień - wsypuj przesianą mąkę, przez cały czas mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj sól, zdejmij garnek z ognia i przystąp do jego ucierania, dodając stopniowo jaja i skórkę z cytryny. Z doskonale wyrobionego ciasta ulep natłuszczonymi palcami kulki wielkości orzecha włoskiego i - lekko je spłaszczając - w każdej zrób palcem niewielkie wgłębienie.

Ciasteczka smaży się porcjami na rozgrzanej w rondlu oliwie do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu układaj na papierowym ręczniku, po czym partiami zanurzaj w syropie. Kolejne porcje pozostawiaj w syropie przez 4-5 minut, a następnie układaj na półmisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...