- Składniki na 10 porcji:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 4 jaja
- 4 1/2 szklanki cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- 2 szklanki oliwy
Następnie zagotuj dwie szklanki wody z masłem i - zmniejszając stopniowo ogień - wsypuj przesianą mąkę, przez cały czas mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj sól, zdejmij garnek z ognia i przystąp do jego ucierania, dodając stopniowo jaja i skórkę z cytryny. Z doskonale wyrobionego ciasta ulep natłuszczonymi palcami kulki wielkości orzecha włoskiego i - lekko je spłaszczając - w każdej zrób palcem niewielkie wgłębienie.
Ciasteczka smaży się porcjami na rozgrzanej w rondlu oliwie do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu układaj na papierowym ręczniku, po czym partiami zanurzaj w syropie. Kolejne porcje pozostawiaj w syropie przez 4-5 minut, a następnie układaj na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz