- 30 dag mąki
- 20 dag miodu
- 2 jaja
- 10 dag cukru
- 2 dag masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- lukier:
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wody
- ćwierć łyżeczki octu 6-proc.
Nożem wycinaj elementy aniołka: główkę, tylną część sukieneczkę, skrzydełka w kształcie serduszka (przekrój je dość głęboko i rozchyl obie części), rączki - półksiężyce. Wszystkie elementy posmaruj rozbełtanym drugim jajem i połącz, zaczynając od skrzydełek, do których należy przykleić tylną część sukieneczki, a do tylnej części sukieneczki - główkę i rączki. Aniołki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do ciepłego piekarnika na 15-20 minut. Upiecz i wystudź. Lukrem posmaruj tylko skrzydełka, brzegi główki i tylną część sukieneczki.
Przygotuj lukier: zagotuj cukier z wodą, dodaj ocet i, mieszając, gotuj pod przykryciem około 2 minut, potem przestudź do temperatury około 60°C i utrzyj do białości. Zbyt gęsty lukier można rozcieńczyć odrobiną gorącej wody.
Z tego rodzaju ciasta możesz też - według uznania - formuj dzwonki, gwiazdki itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz