Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Słodkie aniołki

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru
  • 2 dag masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    lukier:
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • ćwierć łyżeczki octu 6-proc.
W rondelku zagotuj miód. Mąkę przesiej przez sito, potem dodaj gorący miód, cukier, przyprawę korzenną, sodę, masło i jedno jajo. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie zagnieć. Następnie dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką.

Nożem wycinaj elementy aniołka: główkę, tylną część sukieneczkę, skrzydełka w kształcie serduszka (przekrój je dość głęboko i rozchyl obie części), rączki - półksiężyce. Wszystkie elementy posmaruj rozbełtanym drugim jajem i połącz, zaczynając od skrzydełek, do których należy przykleić tylną część sukieneczki, a do tylnej części sukieneczki - główkę i rączki. Aniołki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do ciepłego piekarnika na 15-20 minut. Upiecz i wystudź. Lukrem posmaruj tylko skrzydełka, brzegi główki i tylną część sukieneczki.

Przygotuj lukier: zagotuj cukier z wodą, dodaj ocet i, mieszając, gotuj pod przykryciem około 2 minut, potem przestudź do temperatury około 60°C i utrzyj do białości. Zbyt gęsty lukier można rozcieńczyć odrobiną gorącej wody.

Z tego rodzaju ciasta możesz też - według uznania - formuj dzwonki, gwiazdki itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...