Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Drożdżowe dla niecierpliwych

Składniki:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • po 10 dag rodzynek
  • i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 20 dag cukru pudru
Zmiksuj roztopione masło z cukrem, mlekiem, żółtkami i drożdżami. Wsyp dwie szklanki mąki, sól i dość długo ubijaj masę końcówką miksującą, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Następnie wsyp trzecią szklankę mąki i tym razem wyrób masę mieszadłami do ciasta kruchego. Dodaj bakalie i znów wymieszaj.

Czas zająć się nadzieniem: na początek ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier oraz orzechy i jeszcze przez 2-3 minuty ubijaj.

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy (15 x 40 cm) wyłóż trzecią część ciasta. Przez środek, wzdłuż dłuższego boku, ułóż nadzienie i przykryj je drugą połową ciasta. Teraz ułóż kolejną porcję nadzienia i przykryj je resztą ciasta. Blaszkę umieść w zimnym piekarniku, ustaw grzanie na minimum, uchyl drzwiczki i trzonkiem łyżki zablokuj je tak, aby się nie zamknęły. Drzwiczki zamknij dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie. Wtedy też ustaw termostat na 180°C, a po 40 minutach wyjmij gotowy placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...