- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 10 dag masła
- 1 1/3 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- po 10 dag rodzynek
- i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- nadzienie:
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 białka
- 20 dag cukru pudru
Czas zająć się nadzieniem: na początek ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier oraz orzechy i jeszcze przez 2-3 minuty ubijaj.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy (15 x 40 cm) wyłóż trzecią część ciasta. Przez środek, wzdłuż dłuższego boku, ułóż nadzienie i przykryj je drugą połową ciasta. Teraz ułóż kolejną porcję nadzienia i przykryj je resztą ciasta. Blaszkę umieść w zimnym piekarniku, ustaw grzanie na minimum, uchyl drzwiczki i trzonkiem łyżki zablokuj je tak, aby się nie zamknęły. Drzwiczki zamknij dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie. Wtedy też ustaw termostat na 180°C, a po 40 minutach wyjmij gotowy placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz