Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Cudaczki karnawałowe

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 6 jaj
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wodę zagotuj z masłem i solą, do wrzącej wsyp mąkę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista. Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jaju i ucieraj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją i wstaw na godzinę do lodówki.

Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i dobrze go rozgrzej. Wyjmij ciasto z lodówki i, nabierając łyżeczką, wkładaj je do gorącego tłuszczu. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor wyjmij placuszki łyżką cedzakową i osącz je nadmiaru tłuszczu na bibule. Na końcu - już na półmisku - obficie posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...