- Składniki na 6 porcji:
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 1 jajo
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- sól
- krem:
- 1 szklanka bardzo mocnego naparu z kawy
- 10 dag drobno posiekanych orzechów albo migdałów
- 4 żółtka
- 12 dag cukru
Zagotuj napar z kawy z cukrem i - mieszając - pogotuj 5-6 minut, po czym ostudź i ubij z żółtkami i orzechami na gęsty krem.
Przygotuj 12 małych foremek. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, przenieś na wałku cały płat i zsuń go na ciasno ustawione foremki. Dopełnij foremki kremem do 2/3 wysokości i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Od razu po upieczeniu wyjmij ciastka z foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz