Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z kapusty i jabłek

Składniki:
  • 1/2 główki małej kapusty (40-50 dag)
  • 2 jabłka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki kiełków lucerny
    sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
  • sól, pieprz
  • cukier
Kapustę cienko poszatkuj, zalej niewielką ilością wrzątku i gotuj pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Odparuj i ostudź. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jabłka umyj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Wymieszaj kapustę z jabłkiem, marchewką i cebulą, polej sosem.

Surówkę możesz ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec obficie posyp ją kiełkami lucerny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...