Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strucla z makiem na proszku

Składniki:
    ciasto:
  • 75 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    masa makowa:
  • 35 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 aromat migdałowy
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z 1/2 cytryny
    do dekoracji:
  • różnokolorowe wiórki kokosowe
Mak sparz, odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Teraz dodaj cukier, masło i aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw. Następnie przygotuj ciasto. Jaja utrzyj najpierw z cukrem, a potem jeszcze z masłem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj, przykryj równą warstwą masy makowej i zwiń w rulon. Strucle bardzo ostrożnie przełóż do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką i piecz w gorącym piekarniku około 30 minut.

Teraz przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodaj sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polej przygotowanym lukrem i posyp różnokolorowymi wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...