- ciasto:
- 75 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru
- 2 jaja
- 5 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- masa makowa:
- 35 dag maku
- 10 dag cukru
- 1 łyżka masła
- 1 aromat migdałowy
- lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 1 białko
- sok z 1/2 cytryny
- do dekoracji:
- różnokolorowe wiórki kokosowe
Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj, przykryj równą warstwą masy makowej i zwiń w rulon. Strucle bardzo ostrożnie przełóż do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką i piecz w gorącym piekarniku około 30 minut.
Teraz przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodaj sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polej przygotowanym lukrem i posyp różnokolorowymi wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz