Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strucla makowa

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 5 dag rodzynek
  • smażona w cukrze skórka pomarańczowa
  • aromat migdałowy
  • 2 jaja
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, potem odcedź i trzykrotnie zmiel. Następnie do rondla włóż masło, mak, rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową - całość smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Tak przyrządzoną masę przestudź, a następnie wbij do niej jaja, wsyp cukier, wlej aromat i dokładnie wymieszaj.

Drożdże rozrób ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) z łyżką cukru i szczyptą mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Teraz masło utrzyj z cukrem, 2 jajami oraz żółtkiem na puszystą masę, połącz ją z drożdżami, mąką i pozostałym mlekiem. Starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 1 cm, po czym posmaruj rozbełtanym białkiem i przykryj równą warstwą przygotowanej masy makowej. Placek ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Po ok. 40 minutach wyjmij upieczoną struclę - przed podaniem możesz ozdobić ją lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...