- ciasto:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 12 dag masła
- 3 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- masa makowa:
- 50 dag maku
- 5 dag rodzynek
- smażona w cukrze skórka pomarańczowa
- aromat migdałowy
- 2 jaja
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
Drożdże rozrób ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) z łyżką cukru i szczyptą mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Teraz masło utrzyj z cukrem, 2 jajami oraz żółtkiem na puszystą masę, połącz ją z drożdżami, mąką i pozostałym mlekiem. Starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 1 cm, po czym posmaruj rozbełtanym białkiem i przykryj równą warstwą przygotowanej masy makowej. Placek ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Po ok. 40 minutach wyjmij upieczoną struclę - przed podaniem możesz ozdobić ją lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz