Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strucla drożdżowa z makiem

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • aromat migdałowy
    do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 2 łyżki struganej nożem białej czekolady
Drożdże utrzyj z łyżką cukru i zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki). Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. 2 jaja utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a masło roztop. Mąkę wysyp na stolnicę, w środku zrób zagłębienie i wlej w niewyrośnięte drożdże, utarte jaja i pozostałe mleko. Składniki starannie połącz i dodaj roztopione letnie masło. Wszystkie składniki zagnieć i bardzo dokładnie wyrób ciasto, które następnie odstaw do wyrośnięcia.

W tym czasie sparz mak, odcedź i przekręć trzykrotnie przez maszynkę. Następnie dokładnie utrzyj z cukrem, masłem i miodem. Pod koniec wymieszaj z bakaliami i aromatem migdałowym.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i posmaruj roztrzepanym białkiem (z trzeciego jaja). Teraz przykryj je równą warstwą masy makowej i ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg placka i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj rozbełtanym pozostałym żółtkiem i piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Przygotuj polewę (według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i oblej nią wystudzoną struclę. Wierzch fantazyjnie udekoruj białą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...