- ciasto:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- masa makowa:
- 50 dag maku
- 20 dag cukru
- 5 dag masła
- 3 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów włoskich
- aromat migdałowy
- do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa
- 2 łyżki struganej nożem białej czekolady
W tym czasie sparz mak, odcedź i przekręć trzykrotnie przez maszynkę. Następnie dokładnie utrzyj z cukrem, masłem i miodem. Pod koniec wymieszaj z bakaliami i aromatem migdałowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i posmaruj roztrzepanym białkiem (z trzeciego jaja). Teraz przykryj je równą warstwą masy makowej i ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg placka i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj rozbełtanym pozostałym żółtkiem i piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Przygotuj polewę (według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i oblej nią wystudzoną struclę. Wierzch fantazyjnie udekoruj białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz