- ciasto:
- 75 dag mąki
- 10 dag drożdży
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 dag masła
- 8 żółtek
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- masa makowa:
- 50 dag maku
- 40 dag cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 10 dag orzechów włoskich
- po 5 dag rodzynek i migdałów
- smażona w cukrze skórka pomarańczowa
- do dekoracji:
- gotowa polewa cytrynowa
- kilka posiekanych orzechów włoskich
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i sól, wlej resztę mleka i roztopione masło (powinno być letnie). Wszystkie składniki zagnieć, starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj następnie na grubość około 1 cm, posmaruj masą makową i zwiń w ścisły rulon. Brzeg i końce placka podwiń pod spód. Struclę przełóż do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a potem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę.
Upieczoną i wystudzoną struclę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, obsyp posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz