Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strucla świąteczna z makiem

Składniki:
    ciasto:
  • 75 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag masła
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 40 dag cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 10 dag orzechów włoskich
  • po 5 dag rodzynek i migdałów
  • smażona w cukrze skórka pomarańczowa
    do dekoracji:
  • gotowa polewa cytrynowa
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
Mak sparz i pozostaw w wodzie, na co najmniej 12 godzin, a potem odcedź i przekręć trzy razy przez maszynkę. Zmielony mak włóż do rondla, wymieszaj z cukrem i przegotowaną wodą (pół szklanki). Podgrzewaj przez kilkanaście minut, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej aromat migdałowy i wsyp bakalie.

Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i sól, wlej resztę mleka i roztopione masło (powinno być letnie). Wszystkie składniki zagnieć, starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj następnie na grubość około 1 cm, posmaruj masą makową i zwiń w ścisły rulon. Brzeg i końce placka podwiń pod spód. Struclę przełóż do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a potem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę.

Upieczoną i wystudzoną struclę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, obsyp posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...