Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Steki wieprzowe w serowym sosie

Składniki na 6 porcji:
  • 60 dag schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietanki
  • po 1 łyżeczce posiekanych zielonych listków majeranku, tymianku i szałwii
  • 12 dag sera camembert (bez skórki)
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
    do dekoracji:
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
Na początek ubij śmietankę. Następnie umyte i osuszone mięso pokrój w cienkie plastry, lekko rozbij tłuczkiem i posyp pieprzem.

Na dużej patelni stop masło, usmaż steki, przełóż na żaroodporny półmisek i pozostaw w cieple. Na tę samą patelnię wlej wino, dokładnie je wymieszaj z tym, co zostało na jej dnie, wsyp zioła, a po zagotowaniu dodaj musztardę i wlej śmietanę. Całość wymieszaj, dodaj pokrojony ser, dopraw do smaku i podgrzej, aż ser się rozpuści. Otrzymanym sosem polej mięso.

Przed podaniem udekoruj całość gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...