Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos zielony na zimno

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka majonezu dekoracyjnego
  • 10 dag szczawiu
  • 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Szczaw sparz, odcedź, rozdrobnij mikserem, podsmaż na roztopionym maśle, a po zestawieniu z ognia dokładnie wymieszaj z roztartym żółtkiem i wystudź.

Majonez połącz ze śmietaną, kaparami, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj wystudzony szczaw oraz sól, cukier i pieprz.

Sos podawaj do jaj ugotowanych na twardo oraz do ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...