Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos z rokpola

Składniki na 3 porcje:
  • 1/2 szklanki startego rokpola
  • lub innych serów pleśniowych
  • 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych łodyg selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
Żółtko starannie wymieszaj z winem. W rondelku utrzyj śmietanę z serem, solą i pieprzem. Rondelek ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj trzepaczką, stopniowo dodając masło i wlewając wino, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaj posiekane selery, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

To znakomity sos do wszelkiego rodzaju makaronów i klusek, a także gotowanych na parze jarzyn i ryb. Świetny jest zarówno podawany na gorąco, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...