Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos orientalny

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka pasty anchois (sardelowej)
  • 2 łyżki oleju
  • cukier, sól
Posiekaj drobno chili, czosnek i cebule, dodaj do tego skórkę z cytryny, cukier i pastę anchois, a teraz wszystko razem utrzyj na gładką masę.

Wiórki kokosowe zalej wrzącym mlekiem i odstaw na pół godziny.

W rondelku rozgrzej olej, dodaj do niego przygotowaną już pastę cebulową i smaż przez 2-3 minuty, stale mieszając. Wlej sos sojowy, przecedzone mleko kokosowe i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj mniej więcej przez 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...