Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos ananasowy

Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Zagotuj w rondlu cukier wymieszany z octem i winem, po czym dodaj wszystkie pozostałe składniki, i - stale mieszając - potrzymaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gorący sos rozlej do małych wyparzonych słoiczków, szczelnie je pozamykaj i ustaw w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), gdzie można je dość długo przechowywać i używać jako znakomity sos do pieczeni, drobiu oraz wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...