Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos maltański

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/2 szklanki wywaru z ryb
  • 15 dag wędzonej ryby
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • gorczyca
  • sól, pieprz
Rybę obierz ze skóry i ości, pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym w rondlu maśle zasmaż mąkę (ale jej nie rumień). Zasmażkę rozprowadź zimnym wywarem, a następnie zagotuj. Wsyp kapary i gotuj na małym ogniu około 8 minut, często mieszając. Pod koniec dodaj kawałki ryby i śmietanę.

Sos dopraw solą, pieprzem i gorczycą. Podawaj do ryb, owoców morza i jarzyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...