Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos serowy do grzanek

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag żółtego sera (ementaler)
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
Ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Jajo rozbełtaj ze śmietaną. Do niedużego rondelka wstawionego do garnka z gorącą wodą wsyp ser i włóż masło, a potem - mieszając - podgrzewaj, aż się roztopią. Wtedy stopniowo - wciąż mieszając, póki z sera i masła nie powstanie jednolita masa - wlewaj najpierw rozbełtane jajo, później wino. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj od razu do grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...