Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos pomidorowy na gorąco

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki beszamelu
  • (przygotowanego z bulionu warzywnego)
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego i wlej do gorącego sosu. Zagotuj go, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podawaj do mięs, ryb lub warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...