Składniki na 4 porcje:- 2 szklanki beszamelu
- (przygotowanego z bulionu warzywnego)
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- cukier
- sól
- pieprz
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego i wlej do gorącego sosu. Zagotuj go, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podawaj do mięs, ryb lub warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz