Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos bretoński na zimno

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki
  • sok z czerwonego grejpfruta
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • cukier
  • sól, pieprz
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondelku zagotuj wino, włóż pokrojoną cebulę, chwilę pogotuj, po czym wystudź.

Dżem przetrzyj przez sito, wymieszaj najpierw z sokiem grejpfrutowym, potem z ostudzonym winem i musztardą, a na końcu z oliwą. Sos dopraw do smaku mieloną papryką, gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem.

Tak przygotowany podawaj do mięs na zimno, zwłaszcza do pieczeni z drobiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...