Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Solanka mięsna z parówkami

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag chudego mięsa od szynki
  • 10 dag gotowanej szynki (najlepiej ze skórką)
  • 7 dag parówek
  • 12 dag ugotowanych nerek
  • 7 dag mięsa z kurczaka
  • 20 dag cebuli
  • 10 dag kiszonych ogórków
  • 18 dag zielonych oliwek
  • 8 dag czarnych oliwek
  • 5 dag oleju
  • 10 dag śmietany
  • przyprawy
  • zielenina
  • kostka rosołu drobiowego (ewentualnie)
Z mięsa od szynki i łopatki ugotuj bulion. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodaj drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze 4-5 minut. Następnie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, liść laurowy oraz ugotowane i pokrojone w drobną kostkę pozostałe rodzaje mięsa, parówki i nerki, a także oliwki bez pestek. Wszystko razem gotuj, aż składniki będą wystarczająco miękkie, a zupa nabierze smaku i aromatu.

Przed podaniem do każdego talerza wrzuć po kilka czarnych oliwek pokrojonych w krążki, łyżeczkę gęstej śmietany, plasterek obranej ze skórki cytryny i posyp zupę drobno posiekaną świeżą zieleniną: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.

Solankę możesz przygotować tylko na rosole drobiowym lub dodatkowo dodać do niej na przykład kawałki pieczonego mięsa. Im więcej rodzajów mięsa włożysz do zupy, tym będzie ona smaczniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...