- 35 dag soczewicy (może być z puszki)
- 6 parówek
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 dag przerośniętego boczku
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- sok z 1 cytryny
- majeranek
- sól
- pieprz
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Włoszczyznę oczyść i też pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa przyrumień ciut na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku i dodaj do soczewicy wraz z pokrojonymi ziemniakami.
Zupę gotuj pod przykryciem przez następne 30 minut. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Na koniec włóż pokrojone parówki.
Uwaga! Jeżeli użyjesz soczewicy z puszki, wystarczy, że zalejesz ją wodą, zagotujesz, a dalej przyrządzisz potrawę według przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz