Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Soczewica z parówkami

Składniki:
  • 35 dag soczewicy (może być z puszki)
  • 6 parówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 dag przerośniętego boczku
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • sok z 1 cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Soczewicę w przeddzień namocz. Następnego dnia odcedź i zalej w dużym garnku 4 szklankami wody, do tego dodaj liść laurowy i obrany czosnek. Wszystko gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Włoszczyznę oczyść i też pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa przyrumień ciut na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku i dodaj do soczewicy wraz z pokrojonymi ziemniakami.

Zupę gotuj pod przykryciem przez następne 30 minut. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Na koniec włóż pokrojone parówki.

Uwaga! Jeżeli użyjesz soczewicy z puszki, wystarczy, że zalejesz ją wodą, zagotujesz, a dalej przyrządzisz potrawę według przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...