Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Parówki w glazurze śliwkowej

Składniki:
  • 10 parówek
  • olej do natłuszczenia blachy
    glazura:
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta sproszkowanego imbiru i zmielonych goździków
Na początku przygotuj glazurę: w garnuszku podgrzej powidła śliwkowe, a jeśli trzeba, przetrzyj je przez sitko. Następnie dodaj sok z pomarańczy, cynamon, imbir i goździki, całość dokładnie wymieszaj.

Z parówek zdejmij osłonki i odetnij końce. Każdą parówkę przekrój na pół, a końce natnij na krzyż. Na lekko natłuszczonej olejem blasze ułóż parówki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane, a końce się rozejdą. Wtedy posmaruj je glazurą i piecz dalej, dopóki nie staną się brązowe i błyszczące.

W czasie pieczenia parówki kilkakrotnie odwracaj i smaruj glazurą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...