Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:
  • 60 dag białej kiełbasy
  • 2-3 szklanki jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sok z 1 cytryny
  • jarzynka do mięs
Piwo wlej do płaskiego rondelka i zagotuj. Do wrzącego włóż kiełbasę (powinna być całkowicie przykryta). Podgrzewaj ją 15 minut na bardzo małym ogniu (piwo nie powinno się gotować, tylko lekko „mrugać”).

Teraz obierz i posiekaj cebule, po czym lekko podsmaż je na smalcu, następnie oprósz mąką, zrumień i wymieszaj z piwem, w którym gotowała się kiełbasa. Mieszając zagotuj. Sos przypraw sokiem z cytryny i jarzynką. Kiełbasę pokrój na ukośne plasterki i zalej gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...