Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Soczewica w ostrym sosie

Składniki:
  • 25 dag soczewicy
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 kawałek imbiru
  • kminek, kurkuma
  • garam masala (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
Soczewicę opłucz i gotuj przez 40 minut w dużej ilości wody. Dokładnie osącz. Cebulę pokrój w cienkie krążki i razem ze świeżo utartym imbirem podsmaż do miękkości. Dopraw dodając zmielony kminek, kurkumę, garam masalę (ewentualnie), sól oraz pieprz biały i cayenne. W tak przygotowanym sosie delikatnie obtocz soczewicę, zestaw z ognia, dodaj sok z cytryny. Przełóż na półmisek, schłódź. Udekoruj według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...