Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Smażona skórka pomarańczowa

Składniki:
  • pomarańcze
  • cukier (na 1 kg skórek 1 kg cukru)
  • woda (na 1 kg skórek 1 szklanka wody)
Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski.

Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...