Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Zielone półksiężyce

Składniki na 8 porcji:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
Przygotuj ciasto. Na początku drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaną z solą i otrębami wysyp na stolnicę, wlej rozczyn i rozbełtane jajo, zagnieć ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy odstaw, by wyrosło.

Cebulki oczyść, pokrój w kostkę, a szczypior i koperek posiekaj. Gdy ciasto podwoi objętość, wsyp zieleninę, ponownie je wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wycinaj półksiężyce, układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...